frågor för luna

Lunas mål är att ge expertvägledning och navigering genom rekryteringsprocessen för College att hitta rätt skola för dig. Luna guidar dig genom allt administrativt pappersarbete och annat som krävs för att du ska flytta till USA och vi kommer göra allt för att matcha dina önskemål på dina geografiska och ekonomiska förutsättningar. Vi kommer också finnas där att prata med både under och efter din college resa. Du kan läsa mer om Lunas service HÄR.

Du kan läsa om våra kostnader HÄR.

Det som ingår i vår kostnad är allt från administrativ och ekonomisk vägledning, visum- och försäkringsprocess, esports och mer.

Vår avgift kommer inte täcka några utgifter, detta är en avgift för vår kunskap och vägledning. Du som privatperson får stå för dina utgifter som uppstår på vägen, det är något vi kommer informera dig om när vi har vårt möte.

Vi hjälper dig mer än gärna med en transfer, det som är viktigt att veta är att detta är en helt ny process och detta är något vi tar betalt för, men för kunder som vi redan har hjälpt, kommer kostnaderna bli små.

Ja! Under mötet kommer vi gå igenom alla alternativ för att göra en delbetalning och hitta bästa möjliga sätt för dig. Vi vill att alla ska ha chansen att åka till college och följa sin dröm!

Vi som företag kommer inte lova någon att vi garanterar dig en skola och ett stipendium, men vi har mycket bred kunskap och risken för misslyckanden är mycket liten, länge du som spelare är aktiv finns det en stor chans att få stipendium. Vi på Luna kommer ge dig allt för att du ska lyckas eftersom vi inte vill något annat än att du ska lyckas.

Nej, då det vi gör kommer att kräva mycket arbete så tar vi som företag betalt innan.

Luna är experter på esports college-scenen och känner till college rekryteringsprocessen ut och in. Vi ägnar all vår tid åt att hitta den perfekta skolan för dig och maximera dina chanser. Du kan läsa mer om vad du bör tänka på innan du väljer din rekryteringsbyrå HÄR.

För närvarande hjälper vi bara esports spelare komma till college i USA. Men att hjälpa andra människor som drömmer om att studera på college i USA är något som vi vill börja inom en snar framtid också! Är detta något du undrar över tveka inte över att kontakta oss!

Nej! Vi på Luna vill ha en nära kontakt med alla våra studenter då vi vill följa upp dig och se hur du mår och om det är något vi kan hjälpa dig med. Vi vet vikten av att prata med ett bekant ansikte och någon att prata med någon som har varit i samma sits kan göra för en person så det är vad vi gör. Vi vill att du ska veta att vi alltid kommer att finnas där varje dag!

Både ja och nej. Om du bestämmer dig för att inte satsa på college efter att hela vår process är klar kommer du inte att få dina pengar tillbaka om ditt ända skäl är att du nu har ändrat dig. Detta är eftersom den tiden vi lägger på processen kommer att vara mycket krävande. Det måste finnas en bra anledning till varför du har ändrat dig och inte vill gå på college längre för att få tillbaka pengarna eftersom vi är ett professionellt företag.

Genom att maila oss eller genom att boka in ett digitalt möte med oss.

Esport frågor

Ja! Esport på college styrs inte av NCAA eller någon av de andra traditionella idrottsföreningarna som fastställer regler och föreskrifter för college sporten. Många college esports spelare tävlar regelbundet i, och vinner pengar i, de bästa turneringarna.

Tyvärr inte än, men detta är något vi jobbar på och hoppas komma igång med så snart som möjligt!

De mest populära spelen som spelas på college är League of Legends, Overwatch 2 och Rocket League. Det finns många fler spel som också är populära och du kan läsa mer om allt som rör sig om spelen på college HÄR.

En tryout är något som vissa skolor kommer att kräva för att se dina spelkunskaper. En tryout kan antingen vara på college campus eller så kan du spela din tryout hemma, vilket oftast är fallet. Du kan läsa mer om allt som rör en tryout HÄR.

Det här är inget vi rekommenderar eftersom även om det kan finnas en möjlighet för dig att spela för ditt esports college-lag hemma, så finns det många saker att tänka på innan du fattar detta beslut. Du kan läsa mer om detta HÄR.

Collegetränare tittar på allt! Från dina spelfärdigheter till din kommunikationsförmåga och lagarbete. Du kan läsa mer om vad collegetränare letar efter hos en spelare HÄR.

För att få alla möjligheter att få ett esports stipendium bör du vara så bra som möjligt på ditt spel. Det finns dock ingen fast “rank” på hur bra du måste vara på något specifikt spel för att få ett stipendium. Du kan läsa mer om stipendier HÄR.

Ja självklart. Men detta kan bli väldigt knepigt eftersom det innebär att du måste hitta ett esportslag att spela för under sommaren. Du kommer också att behöva stå för dina egna utgifter under sommaren eftersom detta inte är något skolan täcker.

Självklart! Det finns inget rakt sätt att spela professionell esport men college är definitivt inte ett steg i fel riktning, det kan faktiskt vara det perfekta stegen i rätt riktning! Du kan läsa mer om det HÄR.

När du är esports student kommer din esport alltid att gå först. Lärarna är mycket förstående och kommer att hantera situationen åt dig. Om du har ett test samtidigt som du har en turnering att spela, kommer testet att gå i andra hand och ger dig därför chansen att göra testet antingen före eller efter matchen.

Mycket Bra! College esports nivån är mycket bra och det är därför detta också betyder att det är ett bra steg innan du blir proffs. Du kan läsa mer om nivån på esport HÄR.

Ja! Allt som är relaterat till esport som datorer, tangentbord, och annat. Du kommer till och med att få  lagtröjor och annat som ditt college kommer att finansiera.

Du kan antingen göra en bra esport-video själv eller så kan du få hjälp av oss då vi vet vad esports college tränare vill se. Du kan läsa mer om det HÄR.

Säsongen beror på vilket spel du spelar. Även om säsongen vanligtvis spelas på både vår- och höst säsongerna. Det beror också på hur långt ditt lag går i dina esports turneringar eftersom detta också beror på hur länge din säsong kommer att pågå. Går du hela vägen till NACE Starleague finalen kommer du givetvis att spela längre än någon som blev utslagen tidigare.

Esportskulturen i Amerika är fantastisk. Varje amerikanskt college har en önskan om att vara bäst, vilket gör att upplevelsen att dela rummet med andra spelare i ditt spel är något du aldrig kommer att glömma. Kärleken, intresset och passionen från alla på skolan är fantastisk. Skolan, dess lärare, och tränare kommer att stödja dig på alla möjliga sätt och det kan till och med vara bättre än ett professionellt esportslag. Ni kommer också att ha många supportrar från eleverna på skolan då ni alla representerar skolan och alla vill bli bäst!

Nej, det är inte så esportsligor på college fungerar då alla lag har divisioner och det är här du spelar. Det spelar ingen roll om du vinner alla dina matcher eller förlorar alla dina matcher.

Detta kommer naturligtvis mycket från vilken skola du spelar för men alla skolor vill såklart träna så mycket som möjligt. Det betyder att du kommer att spela några timmar varje dag, men det kommer alltid att finnas en ledig dag, eftersom varje college tänker på ditt välmående och vill absolut inte att du ska bränna ut dig.

Både Ja och Nej, du kan läsa mer om det HÄR.

Det är mycket som ligger bakom denna processen, du kan läsa mer om det HÄR.

HÄR kan du ta en titt på hur en vanlig dag ser ut för en college-esportstudent

National Association of Collegiate Esports (NACE) är en idéell medlemsförening. NACE är en esportliga som har över 200 skolor i sin liga så NACE är den största medlemsföreningen för college esports program vid skolor över hela USA

akademiska frågor

Nej, du måste ta examen från gymnasiet innan du kan gå på college i USA. College är universitetsstudier vilket innebär att om du bestämmer dig för att fortsätta studera efter gymnasiet kan du söka till college.

SAT står för “Scholastic Assessment Test”, detta test används över hela USA vid antagning till college. Detta test är ett krav för alla studenter som vill ha ett stipendium. Du kan läsa mer om testet HÄR.

Duolingo English Test är ett modernt språkfärdighetsverktyg designat för dagens internationella studenter och institutioner. Det erbjuder ett betyg på engelska, videointervju och skrivprov i en tillgänglig, effektiv och säker testupplevelse. Detta är också något du kan göra istället för ett TOEFL-test och det bästa med ett Duolingo-test är att detta är ett test du kommer att göra online så trycket av att vara i ett klassrum är avstängt. Alla skolor tillåter dock inte ett Duolingo-test men oroa dig inte, detta är något vi guidar dig med. Du kan läsa mer om ett Duolingo-test HÄR.

ACT är ett test du måste göra för att vara berättigad till ett stipendium. ACT är ett akademiskt test som testar dina kunskaper i matematik, läsning, naturvetenskap och engelska. ACT och SAT är tester som tar ut varandra, därför behöver du bara göra ett av proven och vi på Luna rekommenderar alltid att göra SAT-testet då vi känner att detta är det bästa valet av de två.

TOEFL står för “Test of English as a Foreign Language” vilket betyder att detta test kommer att testa dina engelska kunskaper. Detta är ett test som alla internationella studenter måste göra för att studera i USA. Du kan läsa mer om testet HÄR

IELTS står för “The International English Language Testing System” och detta är ytterligare ett test du kan göra för att testa dina engelska kunskaper. Alla skolor har olika krav på vad du behöver för att få poäng på detta prov.

Detta är något du kommer att få specifik information om under processens gång. Vi har exempel på hur ett bra akademiskt rekommendationsbrev ska se ut.

Nej, du behöver inte ha tagit examen från gymnasiet innan du påbörjar din process. Genom att börja tidigt maximerar du dina chanser att få chansen att få så många stipendier och nå så många skolor som möjligt. Men du kan inte börja din collegeresa innan din examen.

I USA använder de inte samma kurskrav som du gör på ett europeiskt universitet. Du är inte så låst i vad du är berättigad att studera i USA som du kanske är i vissa länder i Europa. Så nej, det spelar egentligen ingen roll vilka kurser du läser på gymnasiet.

För att bli antagen till landets absolut bästa universitet måste du ha de absolut bästa möjliga betygen och även få de mycket höga provresultaten. Du måste också vara tillräckligt bra på ditt spel för att du ska få en plats i laget.

Mer eller mindre alla kan gå på college. Du kan läsa mer om kraven HÄR.

Allt beror på vilket spel du spelar! Du kan läsa mer om ett allmänt akademiskt kalenderår HÄR.

Nej! I USA läser alla samma kurser på gymnasiet och de har inga meritpoäng.

American Grade Point Average (GPA) skiljer sig vanligtvis från europeiskt eftersom betygssystemet i Amerika är från 0,0 till 4,0. Om du vill veta mer om hur du räknar ut dina betyg kan du läsa mer om det HÄR.

Ja! När du blir antagen till college blir du antagen till skolan, alltså inte programmet. Så efter antagningen kan du välja vilket program på skolan du kan vill gå på. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja! Du kan börja gymnasiet både på vår och höst terminen. Det finns positiva anledningar till båda säsongerna. Du kan läsa mer om det HÄR.

Alla som vill och bestämmer sig för att klara college, kan klara college. Det finns olika nivåer för alla och det beror också på vilket program du väljer men det viktigaste att veta är att alla skolor vill att du ska klara dina studier och därför finns det all möjlig hjälp att få. Du kan läsa mer om det HÄR.

En bachelor tar vanligtvis 4 år att avsluta. Däremot kan du bestämma vilket tempo du vill ha medan du studerar, om du vill avsluta college snabbare eller långsammare. Ditt stipendium omfattar 4 års utbildning. Det finns även andra utbildningar, som till exempel en Associate Degree som tar 2 år, och ett certifikat tar 1 år. Du kan läsa mer om alla de olika utbildningarna HÄR.

Det finns många program som du kan välja mellan. Du kan läsa mer om det HÄR.

College frågor

En termin är vanligtvis mellan 15 veckor, inklusive en veckas semester (vår-/höstlov).

Läsåret på college är vanligtvis uppdelat i två terminer, höst och vår. Varje termin är cirka 4 månader lång.

Höst (September – December)

Vår  (Januari – Maj)

Ja! Beroende på hur många timmar, även kallat poäng, du har studerat per termin har du fortfarande möjlighet att byta huvudämne. Vanligtvis är detta något som kan göras mellan de första 1-2 åren.

Ett huvudämne är ett specifikt ämnesområde som studenterna är specialiserade på. Vanligtvis kommer mellan en tredjedel och hälften av de kurser du tar på college att vara i ditt huvudämne eller relaterade till den. På vissa college kan du till och med ha en major inom två områden.

Nej! Du bestämmer själv hur länge du vill vara utomlands, och det är inget du behöver veta innan du åker. Det bästa är att ta allt dag för dag. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja det kan du! Men tänk på att dessa kurser måste ligga i samma kursplan som din utbildning hemma. Så om du skulle vilja flytta hem och börja plugga så är första året på college oftast bara introduktionsämnen och ingår därför oftast inte i någon utbildning där hemma.

Rekommenderat är vanligtvis att man studerar minst 12 units per termin. För att få din bachelor’s på fyra år måste du vanligtvis läsa 15 units per termin. Om du vill ha CSN måste du läsa minst 12 units per termin. Det maximala antalet units du kan studera är 16.

En unit är ett värde som anger hur mycket collegepoäng som ges till en kurs. I allmänhet motsvarar en timmes föreläsning i veckan en poäng.

Ja, det finns vissa utbildningsprogram du bör undvika när du studerar utomlands eftersom dessa inte följer det europeiska skolsystemet. Du bör undvika medicinska och juristutbildningar då dessa följer olika lagar och regler. Detta är något vi kommer att diskutera med dig när vi diskuterar dina akademiska val.

Det finns så många bra program som du kan välja mellan men det beror också på vilken skola du väljer. Du kan läsa mer HÄR.

De olika utbildningarna har olika krav som måste mötas av skolsystemet i Sverige, men många av dem accepteras absolut.

En minor är ett andrahandsval, eller något du specialiserar dig på efter din bachelor’s. Detta kan vara användbart för att visa att du har många områden som du behärskar.

Ditt betyg kommer att avgöras genom de uppgifter du kommer att göra i din kurs. Det är läxor och inlämningar varje vecka, det är prov och presentationer. Du kommer också att betygsättas genom att delta i föreläsningar och diskussioner och genom att visa intresse för dina kurser genom hela terminerna. Det är oftast såhär att du kommer att ha 2 stora prov under din kurs, en “midterm” som är mitt i kursen. Det andra stora provet är i slutet av din termin, “finals”. Det här är de viktigaste proven under din utbildning. Dina “midterms” kan också delas upp i 2,3 eller fler genom hela kursen. Detta är vad som i slutändan kommer att grunda dina slutbetyg.

Du kan läsa om skolsystemet HÄR.

ekonomiska frågor

Det skulle bara finnas för dina föreläsningsböcker och pengar för ditt eget personliga bruk. Du kan läsa mer om kostnader HÄR.

Det kommer tillkomma utgifter som SAT, Visum och lite mer, du kan läsa om kostnader HÄR.

Du kan täcka mycket av dina utgifter med studielån, du kan läsa mer om finansiering HÄR.

Som gamer från Sverige har du möjlighet att täcka dina utgifter med CSN. Du kan läsa mer om CSN HÄR.

Ja! Du kan läsa mer om hur du minimerar dina utgifter på college HÄR.

Detta beror på vilken skola du går och hur mycket du får i stipendier. Du kan läsa mer om det HÄR.

stipendium frågor

Du kan vara vilken ålder som helst, men den bästa åldern är precis efter att du har tagit examen.

Ja och nej. Inte alla skolor kommer att kunna ge bort ett esports stipendium men det finns akademiska och internationella stipendier som du fortfarande kan få.

Det finns många olika stipendier! De vanligaste är de atletiska, akademiska och internationella stipendierna. Du kommer därför att kvalificera dig för ett atletisk stipendium men i det här fallet är det för esport. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja! Alla stipendier som du är kvalificerad för kan kombineras. Detta innebär att dina utgifter kommer att minimeras.

Ja det kan det göra! Det finns en möjlighet att du kan få ett högre stipendium efter bra prestationer.

Ja! Det finns många stipendier du kan söka. Även om vi på Luna inte har all kunskap om alla olika stipendier som du kan få i hela Sverige så kan vi hjälpa dig om det finns en chans för stipendium från Sverige. 

Ett stipendium är pengar som studenter kommer att få när de studerar på ett college i Amerika i syfte att minska elevernas egna kostnader för skolan. Ett stipendium kan vara valfri procentandel från 1 till 100 av skolans hela kostnader och kan även täcka utbildning, bostad och mat.

Ja! Det är svårt, men inte omöjligt. Att vara en esportspelare blir det ännu svårare. Du kan läsa mer om full ride-stipendier HÄR.

Nej! Skolorna kommer att dela ut samma stipendier till både tjejer och killar eftersom det är något de är skyldiga att göra.

Ja. Även om detta är mycket ovanligt eftersom ditt stipendium endast kommer att minskas om du beter dig illa eller inte följer skolans regler.

Boka ett GRATIS Digitalt Möte med oss och få en utvärdering på ungefär hut mycket du kan förvänta dig i ett stipendium!

Student frågor

Jo det kan du. Nästan alla skolor har en god relation med olika företag och gamla studenter som jobbar där. Detta skapar en miljö där du har många möjligheter till praktik.

Vanligtvis bor du i dorms på campus. Du kan läsa mer om boende HÄR.

Du äter på campus om du inte väljer att äta någon annanstans. Du kan läsa mer om det HÄR.

Det är magiskt! Du kan läsa mer om campuslivet HÄR.

Dina träningstimmar kommer att schemaläggas, du schemalägger senare dina föreläsningar så att de inte kraschar.

Ja, detta är alltid en möjlighet! Vi kan givetvis inte garantera att ni båda kommer att få samma stipendier eller ens bli kontaktade av samma skolor men om detta är något ni vill kommer vi absolut att göra vårt bästa. Om du åker med en vän kommer du förmodligen inte att få så höga stipendier eftersom ni båda tävlar om ett stipendium.

Både ja och nej! Eftersom du är en esports spelare kommer du vanligtvis att spela online vilket innebär att du stannar på ditt campus och spelar. Däremot, om du och ditt lag kommer långt i turneringar, eller blir inbjudna till olika evenemang och turneringar, så kommer du att resa mycket till flera olika delstater vilket kommer vara en helt otrolig känsla! Du kan läsa mer om resor under säsongen HÄR.

Din tränare är vanligtvis involverade när detta besluts, eftrersom tränarna vill oftast dela in dig med andra du kommer att spela med. Detta betyder att du förmodligen kommer att placeras med någon från ditt lag och kanske till och med bli placerad med en annan förstaårsspelare.

Detta beror på vilken skola du väljer, vissa skolor kräver att du bor på campus och andra inte. Men för att minimera dina utgifter bör du överväga att bo på campus även om du inte måste. Den största anledningen till att du ska bo på campus är den magiska miljön på campus och campuslivet. Du kan läsa mer om campuslivet HÄR.

Det bästa med att bo utanför campus är att om ni är många personer så kan ni alla samlas för att få en lägenhet tillsammans vilket kommer att göra era totala kostnader lägre. Du bestämmer också hur mycket du vill äta vilket också kan vara bra.

Storleken på amerikanska skolor kan variera från 700 elever till över 60 00 elever. Ett stort campus som UCLA är nästan som en liten stad. De har restauranger, butiker och till och med ett sjukhus. Det bästa med ett litet campus är dock att du kommer att känna att du betyder mer. Vad vi menar med detta är att du kommer att få en familjekänsla och du kan få ett bättre fokus i din klass eftersom förhållandet mellan lärare och studenter är större. Men det finns såklart positiva och negativa saker om både stora och små campus. Läs mer om campus storlekar HÄR.

annat

Du bör starta din process så snart som möjligt! Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja! Internationella studenter kan naturligtvis ta ett sabbatsår efter examen, detta kan till och med rekommenderas eftersom då har du fått chansen att verkligen fundera på ditt nästa kapitel i ditt liv.

Det beror på skolan. Men den vanliga tiden skolorna vill att sina collegeidrottare ska vara närvarande är 2-3 veckor innan terminen börjar eftersom det kan oftast är en försäsong. Och detta är såklart samma för esports spelare. 

Vi har samlat några referenser från både tidigare och aktiva spelare. Du hittar dem HÄR.

Du som förälder kan vara enormt mycket till hjälp för ditt barn! Du kan läsa mer om hur du kan hjälpa till HÄR.

Det finns så åldersgräns för att börja studera på college! Så vem som helst kan gå!

Inget ovanligt händer. Du kommer att bo på i din dorm eller var du än bor och kontakta din skola om att hålla dig borta från dina klasser. Om ditt lag har en stor match kanske du kan kämpa dig igenom den eller så skjuter de upp matchen, eller om ditt lag har avbytare kommer de då att bytas in.

Du behöver inte få panik. Du kommer fortfarande att behålla ditt stipendium som vanligt och få all hjälp som är möjlig för din återhämtning. Om du skulle missa ett helt år från din skada får du ett bonusår, vilket betyder att det egentligen inte händer något bara att ditt år skjuts upp 1 år. Du kan läsa mer om skador HÄR.

Vanligtvis innehåller ditt stipendium även en försäkring. Men vi rekommenderar alltid att du tecknar en försäkring hemma.

boka ditt möte med oss

Boka in ett GRATIS digitalt möte så vi kommer kontakta dig så snart som möjligt!

TELEFON

+46 703791419

EMAIL

info@officialluna.com

Copyright 2023 Luna Agency

SOCIALT

frågor för luna

Lunas mål är att ge expertvägledning och navigering genom rekryteringsprocessen för College att hitta rätt skola för dig. Luna guidar dig genom allt administrativt pappersarbete och annat som krävs för att du ska flytta till USA och vi kommer att göra allt för att matcha dina önskemål på dina geografiska och ekonomiska förutsättningar. Vi kommer också att finnas där att prata med både under och efter din college resa. Du kan läsa mer om Lunas service HÄR.

Du kan läsa om våra kostnader HÄR.

Det som ingår i vår kostnad är allt från administrativ och ekonomisk vägledning, visum- och försäkringsprocess, esports och mer.

Vår avgift kommer inte att täcka några utgifter, detta är en avgift för vår kunskap och vägledning. Du som privatperson får stå för dina utgifter som uppstår på vägen, det är något vi kommer att informera dig om när vi har vårt möte.

Vi hjälper dig mer än gärna med en transfer, det som är viktigt att veta är att detta är en helt ny process och detta är något som vi tar betalt för, men för kunder som vi redan har hjälpt, kommer kostnaderna att bli små.

Ja! Under mötet kommer vi att gå igenom alla alternativ för att göra en delbetalning och hitta bästa möjliga sätt för dig. Vi vill att alla ska ha chansen att åka till college och följa sin dröm!

Vi som företag kommer inte lova någon att vi garanterar dig en skola och ett stipendium, men vi har mycket bred kunskap och risken för misslyckanden är mycket liten, så länge du som spelare är aktiv så finns det en stor chans att få ett stipendium. Vi på Luna kommer att ge dig allt för att du ska lyckas eftersom vi inte vill något annat än att du ska lyckas.

Nej, då det vi gör kommer att kräva mycket arbete så tar vi som företag betalt innan.

Luna är experter på esports college-scenen och känner till college rekryteringsprocessen ut och in. Vi ägnar all vår tid åt att hitta den perfekta skolan för dig och maximera dina chanser. Du kan läsa mer om vad du bör tänka på innan du väljer din rekryteringsbyrå HÄR.

För närvarande hjälper vi bara esports spelare att komma till college i USA. Men att hjälpa andra människor som drömmer om att studera på college i USA är något som vi vill börja inom en snar framtid också! Så är detta något du undrar över så tveka inte över att kontakta oss!

Nej! Vi på Luna vill ha en nära kontakt med alla våra studenter då vi vill följa upp dig och se hur du mår och om det är något vi kan hjälpa dig med. Vi vet vikten av att prata med ett bekant ansikte och någon att prata med någon som har varit i samma sits kan göra för en person så det är vad vi gör. Vi vill att du ska veta att vi alltid kommer att finnas där varje dag!

Både ja och nej. Om du bestämmer dig för att inte satsa på college efter att hela vår process är klar kommer du inte att få dina pengar tillbaka om ditt ända skäl är att du nu har ändrat dig. Detta är eftersom den tiden vi lägger på processen kommer att vara mycket krävande. Det måste finnas en bra anledning till varför du har ändrat dig och inte vill gå på college längre för att få tillbaka pengarna eftersom vi är ett professionellt företag.

Genom att maila oss eller genom att boka in ett digitalt möte med oss.

Esport frågor

Ja! Esport på college styrs inte av NCAA eller någon av de andra traditionella idrottsföreningarna som fastställer regler och föreskrifter för college sporten. Många college esports spelare tävlar regelbundet i, och vinner pengar i, de bästa turneringarna.

Tyvärr inte än, men detta är något vi jobbar på och hoppas komma igång med så snart som möjligt!

De mest populära spelen som spelas på college är League of Legends, Overwatch 2 och Rocket League. Det finns många fler spel som också är populära och du kan läsa mer om allt som rör sig om spelen på college HÄR.

En tryout är något som vissa skolor kommer att kräva för att se dina spelkunskaper. En tryout kan antingen vara på college campus eller så kan du spela din tryout hemma, vilket oftast är fallet. Du kan läsa mer om allt som rör en tryout HÄR.

Det här är inget vi rekommenderar eftersom även om det kan finnas en möjlighet för dig att spela för ditt esports college-lag hemma, så finns det många saker att tänka på innan du fattar detta beslut. Du kan läsa mer om detta HÄR.

Collegetränare tittar på allt! Från dina spelfärdigheter till din kommunikationsförmåga och lagarbete. Du kan läsa mer om vad collegetränare letar efter hos en spelare HÄR.

För att få alla möjligheter att få ett esports stipendium bör du vara så bra som möjligt på ditt spel. Det finns dock ingen fast “rank” på hur bra du måste vara på något specifikt spel för att få ett stipendium. Du kan läsa mer om stipendier HÄR.

Ja självklart. Men detta kan bli väldigt knepigt eftersom det innebär att du måste hitta ett esportslag att spela för under sommaren. Du kommer också att behöva stå för dina egna utgifter under sommaren eftersom detta inte är något skolan täcker.

Självklart! Det finns inget rakt sätt att spela professionell esport men college är definitivt inte ett steg i fel riktning, det kan faktiskt vara det perfekta stegen i rätt riktning! Du kan läsa mer om det HÄR.

När du är esports student kommer din esport alltid att gå först. Lärarna är mycket förstående och kommer att hantera situationen åt dig. Om du har ett test samtidigt som du har en turnering att spela, kommer testet att gå i andra hand och ger dig därför chansen att göra testet antingen före eller efter matchen.

Mycket Bra! College esports nivån är mycket bra och det är därför detta också betyder att det är ett bra steg innan du blir proffs. Du kan läsa mer om nivån på esport HÄR.

Ja! Allt som är relaterat till esport som datorer, tangentbord, och annat. Du kommer till och med att få  lagtröjor och annat som ditt college kommer att finansiera.

Du kan antingen göra en bra esport-video själv eller så kan du få hjälp av oss då vi vet vad esports college tränare vill se. Du kan läsa mer om det HÄR.

Säsongen beror på vilket spel du spelar. Även om säsongen vanligtvis spelas på både vår- och höst säsongerna. Det beror också på hur långt ditt lag går i dina esports turneringar eftersom detta också beror på hur länge din säsong kommer att pågå. Går du hela vägen till NACE Starleague finalen kommer du givetvis att spela längre än någon som blev utslagen tidigare.

Esportskulturen i Amerika är fantastisk. Varje amerikanskt college har en önskan om att vara bäst, vilket gör att upplevelsen att dela rummet med andra spelare i ditt spel är något du aldrig kommer att glömma. Kärleken, intresset och passionen från alla på skolan är fantastisk. Skolan, dess lärare, och tränare kommer att stödja dig på alla möjliga sätt och det kan till och med vara bättre än ett professionellt esportslag. Ni kommer också att ha många supportrar från eleverna på skolan då ni alla representerar skolan och alla vill bli bäst!

Nej, det är inte så esportsligor på college fungerar då alla lag har divisioner och det är här du spelar. Det spelar ingen roll om du vinner alla dina matcher eller förlorar alla dina matcher.

Detta kommer naturligtvis mycket från vilken skola du spelar för men alla skolor vill såklart träna så mycket som möjligt. Det betyder att du kommer att spela några timmar varje dag, men det kommer alltid att finnas en ledig dag, eftersom varje college tänker på ditt välmående och vill absolut inte att du ska bränna ut dig.

Både Ja och Nej, du kan läsa mer om det HÄR.

Det är mycket som ligger bakom denna processen, du kan läsa mer om det HÄR.

HÄR kan du ta en titt på hur en vanlig dag ser ut för en college-esportstudent

National Association of Collegiate Esports (NACE) är en idéell medlemsförening. NACE är en esportliga som har över 200 skolor i sin liga så NACE är den största medlemsföreningen för college esports program vid skolor över hela USA

akademiska frågor

Nej, du måste ta examen från gymnasiet innan du kan gå på college i USA. College är universitetsstudier vilket innebär att om du bestämmer dig för att fortsätta studera efter gymnasiet kan du söka till college.

SAT står för “Scholastic Assessment Test”, detta test används över hela USA vid antagning till college. Detta test är ett krav för alla studenter som vill ha ett stipendium. Du kan läsa mer om testet HÄR.

Duolingo English Test är ett modernt språkfärdighetsverktyg designat för dagens internationella studenter och institutioner. Det erbjuder ett betyg på engelska, videointervju och skrivprov i en tillgänglig, effektiv och säker testupplevelse. Detta är också något du kan göra istället för ett TOEFL-test och det bästa med ett Duolingo-test är att detta är ett test du kommer att göra online så trycket av att vara i ett klassrum är avstängt. Alla skolor tillåter dock inte ett Duolingo-test men oroa dig inte, detta är något vi guidar dig med. Du kan läsa mer om ett Duolingo-test HÄR.

ACT är ett test du måste göra för att vara berättigad till ett stipendium. ACT är ett akademiskt test som testar dina kunskaper i matematik, läsning, naturvetenskap och engelska. ACT och SAT är tester som tar ut varandra, därför behöver du bara göra ett av proven och vi på Luna rekommenderar alltid att göra SAT-testet då vi känner att detta är det bästa valet av de två.

TOEFL står för “Test of English as a Foreign Language” vilket betyder att detta test kommer att testa dina engelska kunskaper. Detta är ett test som alla internationella studenter måste göra för att studera i USA. Du kan läsa mer om testet HÄR

IELTS står för “The International English Language Testing System” och detta är ytterligare ett test du kan göra för att testa dina engelska kunskaper. Alla skolor har olika krav på vad du behöver för att få poäng på detta prov.

Detta är något du kommer att få specifik information om under processens gång. Vi har exempel på hur ett bra akademiskt rekommendationsbrev ska se ut.

Nej, du behöver inte ha tagit examen från gymnasiet innan du påbörjar din process. Genom att börja tidigt maximerar du dina chanser att få chansen att få så många stipendier och nå så många skolor som möjligt. Men du kan inte börja din collegeresa innan din examen.

I USA använder de inte samma kurskrav som du gör på ett europeiskt universitet. Du är inte så låst i vad du är berättigad att studera i USA som du kanske är i vissa länder i Europa. Så nej, det spelar egentligen ingen roll vilka kurser du läser på gymnasiet.

För att bli antagen till landets absolut bästa universitet måste du ha de absolut bästa möjliga betygen och även få de mycket höga provresultaten. Du måste också vara tillräckligt bra på ditt spel för att du ska få en plats i laget.

Mer eller mindre alla kan gå på college. Du kan läsa mer om kraven HÄR.

Allt beror på vilket spel du spelar! Du kan läsa mer om ett allmänt akademiskt kalenderår HÄR.

Nej! I USA läser alla samma kurser på gymnasiet och de har inga meritpoäng.

American Grade Point Average (GPA) skiljer sig vanligtvis från europeiskt eftersom betygssystemet i Amerika är från 0,0 till 4,0. Om du vill veta mer om hur du räknar ut dina betyg kan du läsa mer om det HÄR.

Ja! När du blir antagen till college blir du antagen till skolan, alltså inte programmet. Så efter antagningen kan du välja vilket program på skolan du kan vill gå på. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja! Du kan börja gymnasiet både på vår och höst terminen. Det finns positiva anledningar till båda säsongerna. Du kan läsa mer om det HÄR.

Alla som vill och bestämmer sig för att klara college, kan klara college. Det finns olika nivåer för alla och det beror också på vilket program du väljer men det viktigaste att veta är att alla skolor vill att du ska klara dina studier och därför finns det all möjlig hjälp att få. Du kan läsa mer om det HÄR.

En bachelor tar vanligtvis 4 år att avsluta. Däremot kan du bestämma vilket tempo du vill ha medan du studerar, om du vill avsluta college snabbare eller långsammare. Ditt stipendium omfattar 4 års utbildning. Det finns även andra utbildningar, som till exempel en Associate Degree som tar 2 år, och ett certifikat tar 1 år. Du kan läsa mer om alla de olika utbildningarna HÄR.

Det finns många program som du kan välja mellan. Du kan läsa mer om det HÄR.

College frågor

En termin är vanligtvis mellan 15 veckor, inklusive en veckas semester (vår-/höstlov).

Läsåret på college är vanligtvis uppdelat i två terminer, höst och vår. Varje termin är cirka 4 månader lång.

Höst (September – December)

Vår  (Januari – Maj)

Ja! Beroende på hur många timmar, även kallat poäng, du har studerat per termin har du fortfarande möjlighet att byta huvudämne. Vanligtvis är detta något som kan göras mellan de första 1-2 åren.

Ett huvudämne är ett specifikt ämnesområde som studenterna är specialiserade på. Vanligtvis kommer mellan en tredjedel och hälften av de kurser du tar på college att vara i ditt huvudämne eller relaterade till den. På vissa college kan du till och med ha en major inom två områden.

Nej! Du bestämmer själv hur länge du vill vara utomlands, och det är inget du behöver veta innan du åker. Det bästa är att ta allt dag för dag. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja det kan du! Men tänk på att dessa kurser måste ligga i samma kursplan som din utbildning hemma. Så om du skulle vilja flytta hem och börja plugga så är första året på college oftast bara introduktionsämnen och ingår därför oftast inte i någon utbildning där hemma.

Rekommenderat är vanligtvis att man studerar minst 12 units per termin. För att få din bachelor’s på fyra år måste du vanligtvis läsa 15 units per termin. Om du vill ha CSN måste du läsa minst 12 units per termin. Det maximala antalet units du kan studera är 16.

En unit är ett värde som anger hur mycket collegepoäng som ges till en kurs. I allmänhet motsvarar en timmes föreläsning i veckan en poäng.

Ja, det finns vissa utbildningsprogram du bör undvika när du studerar utomlands eftersom dessa inte följer det europeiska skolsystemet. Du bör undvika medicinska och juristutbildningar då dessa följer olika lagar och regler. Detta är något vi kommer att diskutera med dig när vi diskuterar dina akademiska val.

Det finns så många bra program som du kan välja mellan men det beror också på vilken skola du väljer. Du kan läsa mer HÄR.

De olika utbildningarna har olika krav som måste mötas av skolsystemet i Sverige, men många av dem accepteras absolut.

En minor är ett andrahandsval, eller något du specialiserar dig på efter din bachelor’s. Detta kan vara användbart för att visa att du har många områden som du behärskar.

Ditt betyg kommer att avgöras genom de uppgifter du kommer att göra i din kurs. Det är läxor och inlämningar varje vecka, det är prov och presentationer. Du kommer också att betygsättas genom att delta i föreläsningar och diskussioner och genom att visa intresse för dina kurser genom hela terminerna. Det är oftast såhär att du kommer att ha 2 stora prov under din kurs, en “midterm” som är mitt i kursen. Det andra stora provet är i slutet av din termin, “finals”. Det här är de viktigaste proven under din utbildning. Dina “midterms” kan också delas upp i 2,3 eller fler genom hela kursen. Detta är vad som i slutändan kommer att grunda dina slutbetyg.

Du kan läsa om skolsystemet HÄR.

ekonomiska frågor

Det skulle bara finnas för dina föreläsningsböcker och pengar för ditt eget personliga bruk. Du kan läsa mer om kostnader HÄR.

Det kommer tillkomma utgifter som SAT, Visum och lite mer, du kan läsa om kostnader HÄR.

Du kan täcka mycket av dina utgifter med studielån, du kan läsa mer om finansiering HÄR.

Som gamer från Sverige har du möjlighet att täcka dina utgifter med CSN. Du kan läsa mer om CSN HÄR.

Ja! Du kan läsa mer om hur du minimerar dina utgifter på college HÄR.

Detta beror på vilken skola du går och hur mycket du får i stipendier. Du kan läsa mer om det HÄR.

stipendium frågor

Du kan vara vilken ålder som helst, men den bästa åldern är precis efter att du har tagit examen.

Ja och nej. Inte alla skolor kommer att kunna ge bort ett esports stipendium men det finns akademiska och internationella stipendier som du fortfarande kan få.

Det finns många olika stipendier! De vanligaste är de atletiska, akademiska och internationella stipendierna. Du kommer därför att kvalificera dig för ett atletisk stipendium men i det här fallet är det för esport. Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja! Alla stipendier som du är kvalificerad för kan kombineras. Detta innebär att dina utgifter kommer att minimeras.

Ja det kan det göra! Det finns en möjlighet att du kan få ett högre stipendium efter bra prestationer.

Ja! Det finns många stipendier du kan söka. Även om vi på Luna inte har all kunskap om alla olika stipendier som du kan få i hela Sverige så kan vi hjälpa dig om det finns en chans för stipendium från Sverige. 

Ett stipendium är pengar som studenter kommer att få när de studerar på ett college i Amerika i syfte att minska elevernas egna kostnader för skolan. Ett stipendium kan vara valfri procentandel från 1 till 100 av skolans hela kostnader och kan även täcka utbildning, bostad och mat.

Ja! Det är svårt, men inte omöjligt. Att vara en esportspelare blir det ännu svårare. Du kan läsa mer om full ride-stipendier HÄR.

Nej! Skolorna kommer att dela ut samma stipendier till både tjejer och killar eftersom det är något de är skyldiga att göra.

Ja. Även om detta är mycket ovanligt eftersom ditt stipendium endast kommer att minskas om du beter dig illa eller inte följer skolans regler.

Boka ett GRATIS Digitalt Möte med oss och få en utvärdering på ungefär hut mycket du kan förvänta dig i ett stipendium!

Student frågor

Jo det kan du. Nästan alla skolor har en god relation med olika företag och gamla studenter som jobbar där. Detta skapar en miljö där du har många möjligheter till praktik.

Vanligtvis bor du i dorms på campus. Du kan läsa mer om boende HÄR.

Du äter på campus om du inte väljer att äta någon annanstans. Du kan läsa mer om det HÄR.

Det är magiskt! Du kan läsa mer om campuslivet HÄR.

Dina träningstimmar kommer att schemaläggas, du schemalägger senare dina föreläsningar så att de inte kraschar.

Ja, detta är alltid en möjlighet! Vi kan givetvis inte garantera att ni båda kommer att få samma stipendier eller ens bli kontaktade av samma skolor men om detta är något ni vill kommer vi absolut att göra vårt bästa. Om du åker med en vän kommer du förmodligen inte att få så höga stipendier eftersom ni båda tävlar om ett stipendium.

Både ja och nej! Eftersom du är en esports spelare kommer du vanligtvis att spela online vilket innebär att du stannar på ditt campus och spelar. Däremot, om du och ditt lag kommer långt i turneringar, eller blir inbjudna till olika evenemang och turneringar, så kommer du att resa mycket till flera olika delstater vilket kommer vara en helt otrolig känsla! Du kan läsa mer om resor under säsongen HÄR.

Din tränare är vanligtvis involverade när detta besluts, eftrersom tränarna vill oftast dela in dig med andra du kommer att spela med. Detta betyder att du förmodligen kommer att placeras med någon från ditt lag och kanske till och med bli placerad med en annan förstaårsspelare.

Detta beror på vilken skola du väljer, vissa skolor kräver att du bor på campus och andra inte. Men för att minimera dina utgifter bör du överväga att bo på campus även om du inte måste. Den största anledningen till att du ska bo på campus är den magiska miljön på campus och campuslivet. Du kan läsa mer om campuslivet HÄR.

Det bästa med att bo utanför campus är att om ni är många personer så kan ni alla samlas för att få en lägenhet tillsammans vilket kommer att göra era totala kostnader lägre. Du bestämmer också hur mycket du vill äta vilket också kan vara bra.

Storleken på amerikanska skolor kan variera från 700 elever till över 60 00 elever. Ett stort campus som UCLA är nästan som en liten stad. De har restauranger, butiker och till och med ett sjukhus. Det bästa med ett litet campus är dock att du kommer att känna att du betyder mer. Vad vi menar med detta är att du kommer att få en familjekänsla och du kan få ett bättre fokus i din klass eftersom förhållandet mellan lärare och studenter är större. Men det finns såklart positiva och negativa saker om både stora och små campus. Läs mer om campus storlekar HÄR.

annat

Du bör starta din process så snart som möjligt! Du kan läsa mer om det HÄR.

Ja! Internationella studenter kan naturligtvis ta ett sabbatsår efter examen, detta kan till och med rekommenderas eftersom då har du fått chansen att verkligen fundera på ditt nästa kapitel i ditt liv.

Det beror på skolan. Men den vanliga tiden skolorna vill att sina collegeidrottare ska vara närvarande är 2-3 veckor innan terminen börjar eftersom det kan oftast är en försäsong. Och detta är såklart samma för esports spelare. 

Vi har samlat några referenser från både tidigare och aktiva spelare. Du hittar dem HÄR.

Du som förälder kan vara enormt mycket till hjälp för ditt barn! Du kan läsa mer om hur du kan hjälpa till HÄR.

Det finns så åldersgräns för att börja studera på college! Så vem som helst kan gå!

Inget ovanligt händer. Du kommer att bo på i din dorm eller var du än bor och kontakta din skola om att hålla dig borta från dina klasser. Om ditt lag har en stor match kanske du kan kämpa dig igenom den eller så skjuter de upp matchen, eller om ditt lag har avbytare kommer de då att bytas in.

Du behöver inte få panik. Du kommer fortfarande att behålla ditt stipendium som vanligt och få all hjälp som är möjlig för din återhämtning. Om du skulle missa ett helt år från din skada får du ett bonusår, vilket betyder att det egentligen inte händer något bara att ditt år skjuts upp 1 år. Du kan läsa mer om skador HÄR.

Vanligtvis innehåller ditt stipendium även en försäkring. Men vi rekommenderar alltid att du tecknar en försäkring hemma.

boka ditt möte med OSS

Boka in ett GRATIS digitalt möte så vi kommer kontakta dig så snart som möjligt!

TELEFON

+46 703791419

EMAIL

info@officialluna.com

Copyright 2023 Luna Agency